Kunsteliten hyller uforståelig film om trist pingvin

Penguin e1350331166127 Kunsteliten hyller uforståelig film om trist pingvinSe det perfekte kunstverket her.

De siste månedene har youtube-eksperter over hele verden vært vitne til en ny eksponeringsform på det populære nettstedet kalt lappevideoer.

-Det første store verk i denne epoken var «This is My Story» fra 2011. Den omhandler en gutt som ville fortelle hele verden at han hadde vondt i hjertet sitt. Det var en tragedie på høyde med Aeris’ død i Final Fantasy VII, forklarer Jan Ulrich, leder for Melankolsk Historieforbund.

I god youtube-stil tok det ikke lang tid før hver eneste bruker med en trist historie gjorde det samme. Temaene for historiene gikk på alt i fra selvmordstanker og mobbing til hvor kjipt det er å måtte stå opp om morgenen. Deretter fulgte, som vanlig, en rekke videoer av mennesker som kun satt med et voldsomt eksponeringsbehov. Ulrich mener utviklingen er et kjempeproblem, da videoene blir mindre og mindre triste.

-Det er synd det er så mange useriøse aktører i lappevideomiljøet. Det pleide å være en tid da det var en selvfølge å dø etter en slik video og på den måten bevise at man trengte oppmerksomheten. Det bevisste kunstneriske valget å forlate verden ledet til en skyldfølelse hos de som hørte om historien og gjorde videoen enda tristere, som en antiapatisk katharsis. Dagens utøvere er bare ute etter oppmerksomhet, noe som igjen leder til apati hos seeren, sier Ulrich.

Som et eksempel på lappevideoenes kraft, trekker Ulrich frem sin favorittvideo på nettstedet.

-«The Life and Troubles of Penguin #1″ er en uvanlig sterk fortelling som burde røre ved hjerteroten til enhver. Den fikk seks gråteansikt av L’Ennuis anmelder. Det er kunst på astronomisk nivå.

Den originale youtubekontoen er fjernet, men Mediehuset Adrian har i sitt store sinn lagt den ut på sin offisielle konto.

Den samme tristessen Ulrich trekker frem i disse videoene er ikke kun positiv, dersom vi skal tro Lydia May, talskvinne for Media Dreper Barna Våre.

-Man må ikke være et geni for å forstå at triste ting gjør oss triste. Når vi ser noen dø, får selv lyst til å følge etter i den endeløse evigheten av ingenting og endelig oppleve sann stillhet. Sånn fungerer alle mennesker, mener May.

May mener, ikke overraskende, at videoer som «The Life and Troubles of Penguin #1″ er farlig for barn og voksne.

-Dette er ikke kunst; dette er assistert selvmord. Etter at videoen kom ut har startet vi et mottakssenter for pingviner i Kristiansand. Hittill har ikke en eneste pingvin kommet inn døra. De har åpenbart tatt sitt eget liv på veien.

I følge May er ikke youtube et trygt sted å legge ut slike videoer, og nettsiden burde holde seg til ting de kan, som katter.

-Tenk på barna! Først sitter de og ser på søte barn le og deretter blir de vitne til noe slikt. Er det rart vi ikke kan ta øynene fra de et sekund uten at de tar livet av seg selv?

Det er ikke bare lappevideoene May er kritisk til, men all form for informasjon som kan påvirke unge sinn.

-Media Dreper Barna Våre er en interesseorganisasjon som arbeider for at barn skal oppleve færre ting som kan sette de i fare. Personlig oppbevarer jeg mine barn på et glass med sprit, røper May.