Kristenteater kan være dødelig for Richard Dawkins

flickr 179807167 hd e1352507999284 Kristenteater kan være dødelig for Richard Dawkins

Lørdag kveld er det premiere på Misjonsteaterets oppsetning av «Skyene».

Allerede før stykket ble påtenkt har det vasset i kontroverser og i dag bekrefter instruktør Nastasia at stykket hverken kommer til å handle om juleevangeliet eller drikkepress.

-Denne oppsetningen markerer en ny fremtid for kristenteateret. Tidligere har fokuset vært å fortelle unge kristne at de må være modige nok til å ha den vanligste troen i landet. Nå er det å drive negativ omtale om andre trossystem, sier Nastasia.

Nastasia, som ikke har noen andre navn, er kanskje mest kjent fra sin enmannsoppsetning av «Eraserhead» på Avant Garden. Han mener Aristofanes’ «Skyene» er et glimrende valg.

-Ingenting sier nyskaping som et 2400 år gammelt teaterstykke, mener Nastasia.

I Misjonsteaterets tolkning av «Skyene» har Sokrates blitt byttet ut med Richard Dawkins, noe som har skapt spekulasjon rundt stykkets formål. Adrians Kirke for Alle Dagers Hellige, som organiserer teateret hevder dette ikke er tilfellet.

-«Skyene» var kanskje en medvirkende faktor i rettssaken som endte med Sokrates’ død, men at dette skal resultere i en offentlig henrettelse av Richard Dawkins vil være i overkant mye å håpe på, sier Michael Aarflot, Leder for AKADH.

I Aristofanes’ stykke har Sokrates valgt bort gudene i den greske pantheonen til fordel for skyene, som gir ham tåkepratens gave i gjengjeld. Enkelte har påstått at dette argumentet var grundig tilbakevist under Sokrates’ forsvarstale og derfor ikke lenger er relevant. Aarflot er uenig i dette.

-Argumentet har nøyaktig samme grad av relevanse som det hadde for 2000 år siden. Dersom ateistene får fritt spillerom kommer vi til å ende opp som perikleanske Athen. Dødt og homsete, sier Aarflot.

Aarflot mener deres fortolkning av stykket ikke er et resultat av ideologisk krigføring, men at det er nyansert og særdeles treffende satire.

-Min favorittscene er når han har sex med et esel. Det er hysterisk.

AKADH håper deres kritikk vil avsløre Dawkins for den dårlig kledde keiseren de mener han er.

-For det første er det viktig å påpeke at vi ikke bare kritiserer Dawkins’ tomme prat, men også opphøyelsen av virkeligheten til guder. For det andre hevder vi ikke at ateisme er en religion. Da ville de hatt rett på statsstøtte.

-Vi vil ikke si vi håper stykket ender opp i en rettssak mot Dawkins’ villedelse av ungdommen med de farlige ideene sine. Det ville ikke vært spesielt kristent av oss.