Ironisk nok kan utdeling av fredspris føre til konflikt

flag of european union e1350037482632 Ironisk nok kan utdeling av fredspris føre til konflikt

Årets utgave av Adrians Fredspris er nå utdelt, og vinneren er den Europeiske Unionen. Det er fortsatt litt uklart om den går til utvalget, organisasjonen, eller medlemmene som helhet.

-Nøyaktig hvordan dere i EU ønsker å fordele denne prisen er helt opp til dere. Vi regner med at det kommer til å gå fredelig for seg, sa komitélederen til knusktørr applaus.

Kritikken har – naturlig nok – ikke latt vente på seg. Det tok omtrent 2 minutter før opposisjonen var i kontakt med avisene.

-Problemet er ikke nødvendigvis at man gir EU en symbolsk gest, det er tross alt stort sett medlemmene av EU som tilegner prisen den betydningen den har. Et større problem er å gi EU noe av verdi, de har tross alt ikke verdens beste tradisjoner for dette, sier Kristine Brendesen, leder for Det Generiske Opposisjonspartiet.

Den irske statsministeren har visstnok allerede utfordret representanter både i fra Hellas og Spania til en tvekamp til døden over metallene i fredsprisen. Dette ser ikke lederen for Adrians Fredspriskomité på som et stort problem.

-Fredsprisen kan ikke lede til en væpnet konflikt. Det ville i så fall vært et større tilfelle av ironi enn noensinne sett tidligere. Ikke en gang tweet4tweet kan måle seg med dette, hevder Coulin Thibault, talsmann for Fredspriskomitéen.

Thibault, som forøvrig er usikker på hva slags ironi dette ville vært et tilfelle av, er overbevist om at hele situasjonen vil håndteres godt av den Europeiske Unionen.

-EU har lang erfaring med å benytte seg av fredelige midler som handelsboikott og andre sanksjoner for å rydde opp i konflikter. Dette er en av de viktige årsakene til at de fikk utdelt prisen, da det aldri er noen som dør når landet deres ikke får importert nok mat, påpeker Thibault.

Spesielt vektet i komiteens begrunnelse, var EUs behandling av blasfemi  i forbindelse med opptøyer i store deler av den muslimske verden de siste årene.

-Ved å velge bort sine egne verdier for å etterkomme dødstrusler har EU gått foran med et godt eksempel. Den Europeiske Unionen har her valgt å beskytte europeiske liv ved å la irrasjonelle krav fremmet med vold vinne frem, sier Thibault.

Etter at den europeiske kommisjonen i 2008 konkluderte med at «det er hverken nødvendig eller ønskelig å støte noen med religiøse fornærmelser» har det ikke lenger forekommet noen tegninger av profeten Mohammed.

-EU har fremmet et viktig poeng: det kan ikke være en konflikt dersom en av sidene gir opp.