Det Polske Hjørnemaleriet

– Hvorfor Lech Walesa koster Polen en fotballtrener.

 1072670 4e283f65 e1339264166994 Det Polske Hjørnemaleriet

 

EM 2012: Etter Polens uavgjort mot Hellas i åpningskampen settes Franciszek Smuda med ryggen mot veggen. Etter en god 1. omgang der Polen både fikk et mål og overtall som takk for innsatsen, var 2. omgang desto tristere og grekerne sto igjen med et fortjent poeng. Polen mistet 2. Et hav av poeng for et polsk lag som gjerne ønsker å komme seg videre på hjemmebane. Presset øker forståelig mot Smuda. Sprakk han da han satt på benken og ikke gjorde noen andre bytter – sett bort i fra å erstatte Wojciech Szczesny i mål da sistnevnte pådrar seg et rødt kort? Uansett er det i forsvaret av de tapte poengene den polske treneren virkelig sprekker.

-Hvorfor ingen bytter på 93 minutter? Spørsmålet på pressekonferansen var berettiget og stilt ærlig. Det er vanskeligere å si det samme om svaret i fra den polske landslagstreneren.

-Har du vært fotballtrener? spør Smuda. Journalisten sier nei. -Der ser du.

Med andre ord mener Smuda at kritikk ikke kan rettes i mot en person med mindre man på et eller annet tidspunkt har innehatt samme yrkesposisjon som personen man kritiserer. Med andre ord kan han ikke selv mene at Holocaust er kritikkverdig, ettersom han selv aldri har vært Fürher. Det virker kanskje lite problematisk for de fleste å benytte seg av «i mine sko»-argumentet, men i Polen er det annerledes.

Det er nemlig en viktig del av polakkenes taktikk i disse dager å gå til ekstreme lengder for å komme seg unna Holocaust. Da den amerikanske presidenten i Mai omtalte en dødsleir i Polen som en polsk dødsleir brøt all helvete løs. Og enda litt til. Til og med den evige sympatisprederen Lech Walesa var hissig på den geografisk tilhørlige bruken av nasjonalitet. Men kun i kombinasjonen av Polen og Holocaust.

Dersom de polske statslederne skal kunne fortsette å trekke seg inn i sitt nazistfrie skilpaddeskall, virker det kontraproduktivt å sitte med en landslagstrener som mener Holocaust ikke kan kritiseres. Polen er kanskje mest kjent for sine flotte kirkemuraler, men i dette tilfellet har de laget et hjørnemaleri som det står respekt av.

 

Adrian – Ypperstekverulant.