-Den Norske Kulturarven er en kristen same med en skrivemaskin

antique remington typewriter e1357852687968  Den Norske Kulturarven er en kristen same med en skrivemaskin

Torsdag annonserte Jørgen Hermansen at han ville legge frem et nytt forslag om å opprette et eget definisjonsorgan for å lette børen på offentlige debatter.

-Jeg tror vi alle har fått nok av denne debatten. Det er på tide at vi én gang for alle blir enige om hva kultur er og jeg kan ikke komme på noen bedre rustet til å konkretisere en universell forståelse enn en statlig institusjon.

Det nye organet vil kalles Den Norske Kulturarven, da hovedkontoret skal settes opp over Kulturhvelvet. Hobbylovgiver Hermansen forsikret om at det er lagt opp til en norsk kulturdefinisjon.

-DNK vil i utgangspunktet bestå av en kristen same med en skrivemaskin – det er ingenting som er mer norsk enn det, påpekte Hermansen.

LES OGSÅ: Den Norske Kulturarven devaluert.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Nina Sand i Landstabloidenes Interesseforening mener media er taperne i denne saken.

-Dersom staten skal ta fra oss muligheten til å spekulere i definisjoner, vil landets medier måtte skrive sakene sine selv, fremfor å publisere tilfeldige bloggere. Slikt koster penger, påpeker Sand.

Sand mener videre at kulturdefinisjoner er en privatsak som aller helst bør uttrykkes gjennom kronikker i nasjonale aviser – gjerne med rasistiske undertoner – og at vi alle vet hva kultur er.

-Kultur? Kultur er 17. mai og pølse. Kultur er mors pinnekjøtt. Kultur er smerte og fortvilelse. Kultur er ord. Og hvite mennesker, sier Sand.

Sandra Vix i Skremselskulturens Fagforbund mener prepubertale dikt titulert «kultur» ikke lenger definerer begrepet på en tilfredsstillende måte.

-Det å kaste vagt kulturelle ord rundt får oss kanskje til å føle oss litt tryggere, men hva vet vi egentlig om kulturen?

Vix mener mangelen på en kulturdefinisjon skaper en dyp usikkerhet. En usikkerhet vi alle burde frykte.

-Frykten er at kultur er som myrra. Da man var liten og ikke visste hva det var, tenkte man «dersom det er godt nok for Jesus, er det godt nok for meg» og satte det på ønskelisten til jul. Når man som voksen oppdager hva myrra er, sitter man igjen med følelsen av at det kanskje var like greit at man aldri fikk det. Eller roboter! Hva om det viser seg at kulturen er den eneste illusjonen som gjør at vi alle fortsatt tror vi er mennesker, spør Vix.

Så det du sier er at vi ikke kan vite om kultur er et positivt konsept før vi vet hva det er?

-Ja. Det symfoniorkesteret som spiste middag hos Hannibal Lecter syntes sikkert maten var kjempegod frem til de fant ut hva som var i maten, påpeker Vix.

 

Hva tror du kultur er?